Fotoğraf Bölümü Mezunumuz Nevzat Yıldırım'a A.B.D. ' den Ödül

17.Eylül.2010

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü mezunu Nevzat Yıldırım Türkiye’nin köklü üniversitelerinden rakiplerini geride bırakıp, 6 bin Dolarlık ödülü alırken Yıldırım’ın tüm eserleri de Boston Güzel Sanatlar Müzesi tarafından satın alındı. Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nden Fotoğraf Küratörleri Anne Havinga ve Karen Haas tarafından seçimi yapılan Yıldırım’ın bu başarısı ayrıca A.B.D ‘de ki 15 bin kişi ve kuruluşa mail aracılığı ile haber verildi. Katkılarından dolayı Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü Başkanı Prof.Dr. Özer Kanburoğlu’nu ve başarısından dolayı öğrencisi Nevzat Yıldırım’ı içtenlikle tebrik ediyoruz. ABD de bulunan dünyanın en saygın müzelerinden olan Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nden Sn. Anne Havinga (Yousuf ve Estrellita Karsh Kıdemli Fotoğraf Küratörü) ile Sn. Karen Haas (Lane Koleksiyonu Fotoğraf Küratörü) İki küratör,“Young Photographers Award” ile ilgili aşağıdaki açıklamayı yaptılar: “Böyle bir ödülde jüri görevi yapmak her zaman mutluluk verir. Bizler de Elisa ve Haluk Soykan tarafından kurulan, Moon and Stars Project ve American Turkish Society tarafından yönetilen 2010 Genç Fotoğrafçılar Ödülü’nü alacak öğrenciyi seçmeye davet edilmemizi sevinçle karşıladık. Ödülün bu ilk yılında Türkiye’nin çeşitli kentlerinde fotoğraf dersleri sunan sekiz okuldan on beş başvuruyu değerlendirdik. Öğrencilerin teknik açıdan güçlü, kavramsal açıdan birbirinden çok farklı işleri son seçimi yapmamızı epeyce güçleştirdi. Jüri olarak karşımıza çıkan zorluk, iyi çekilmiş dikkatli kompozisyonların ötesine geçmiş olan fotoğrafları belirlemek ve tanımlanması zor olan “kalıcı güç”e sahip, insanı kendisine tekrar tekrar bakmaya zorlayan fotoğrafları bulabilmekti. Sonunda Kocaeli Üniversitesi’nden Nevzat Yıldırım’ın çarpıcı siyah-beyaz fotoğrafları bizi özellikle etkiledi ve bu yılın Genç Fotoğrafçılar Ödülü’nü kendisine verdik. Yıldırım’ın fotoğraf alanını meslek olarak seçmeye kararlı olduğu görülüyor. Atölyesinde oturan genç süpürge yapımcısını betimleyen fotoğrafında görüldüğü gibi baskıları hem güç hem güzellik yansıtıyor. Çocuk ya da yetişkin, fotoğraflarının konusunu oluşturan insanlarla ilgili anlayış ve duygudaşlığı henüz 20li yaşlarında olan birisinde sıkça görülen bir özellik değil. İnsan emeğini belgeleyişindeki bu uslubu unutmak zor olacak. Nevzat Yıldırım’ı ve Genç Fotoğrafçılar Ödülü’nün ilkine katılan bütün fotoğrafçıları kutluyoruz.”

1. http://www.moonandstarsproject.org/diger/youngphotographer2010.shtml
2. http://cadde.milliyet.com.tr/2010/09/26/HaberDetay/1293668/Nevzat_Yildirim_in__fotograflari_Boston_da