Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü Yıldız Porselen Fabrikası’na ve Eczacıbaşı ESAN’a Mesleki Bir Gezi Gerçekleştirdi

22.Nisan.2014

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü, 22 Nisan tarihinde Yıldız Porselen Fabrikası ile Eczacıbaşı ESAN firmasına mesleki bir gezi düzenlemiştir. TBMM Milli Saraylar’a bağlı Yıldız Porselen Fabrikası kültürel belleğimizde önemli bir yere sahiptir. Hereke Fabrikası gibi bir imparatorluk fabrikası olan eski adı Yıldız Çini Fabrika-i Hümâyûnu’nda üretilen porselenler, öncelikli olarak son dönem saray, köşk ve kasırların dekorasyonunda kullanılmış ve armağan olarak yabancı hanedanlara sunulmuştur. Günümüzde müze-fabrika olarak üretimini sürdürmekte olup, Seramik Bölümü öğrencilerimiz için staj imkânı sunmaktadır. Her sınıftan oluşan öğrenci grubu ile mesleki uygulamalı ders kapsamında yapılan bu gezide, üretim süreçlerini gerçek alanda deneyim etme fırsatı bulunmuştur. Özel sektörün en büyük firmalarından olan Eczacıbaşı grubunun seramik fabrikalarına hammadde desteği için kurulmuş, fakat ilerleyen zamanlarda tüm Türkiye’nin seramik hammadde ihtiyacını karşılayabilecek bir işletme haline dönüşmüş ESAN, ileri teknoloji ile donatılmış laboratuarlarının kapılarını açarak, öğrencilere ve öğretim elemanlarına yetkili mühendisleri ile bir sunum gerçekleştirdiler. 1978 yılında kurulan Eczacıbaşı Esan, 2004 yılı başında Yapı Ürünleri Grubu kuruluşlarından EDM Eczacıbaşı Doğa Madencilik San. ve Tic A.Ş. ile birleşmiştir. Bu birleşme ile birlikte, feldspat, kil, kaolin ve kuvars hammaddelerinin üretim ve satış faaliyetine ek olarak, çeşitli sektörlere kimyasallar, mineraller, ısı izolasyon malzemeleri, seramik fırın ve fırın ekipmanlarının pazarlama ve satışını da gerçekleştirmeye başlamıştır. Bu mesleki gezi esnasında, oldukça kapsamlı Ar-ge laboratuarlarına sahip işletme, seramik hammadeleri üzerinde uygulanan tüm deneyleri ve yürüttükleri teknolojik projeleri öğrencilere aktardılar. Firma yetkilileri daha önceden de Seramik Bölümü için yaptığı malzeme hibesi gibi, bölümün ihtiyacı olabilecek hammadde desteğini her zaman karşılayabileceklerini belirttiler ve aynı zamanda stajyer alımı yapabileceklerini de ifade ettiler.