Yrd. Doç. Dr. Z. Canan Bayer "Büyük Taarruzun 90. Yılında Uluslararası Milli Mücadele ve Zafer Yolu" Sempozyumuna Katıldı

5.Ekim.2012

Fakültemiz Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Z. Canan Bayer, 2-4 Ekim 2012 tarihleri arasında Uşak Üniversitesi'nin düzenlediği "Büyük Taarruzun 90. Yılında Uluslararası Milli Mücadele ve Zafer Yolu" sempozyumuna katıldı. Sempozyumda "Cepheden Tuvale: Milli Mücadele" temalı bir bildiri sunan Bayer, Türk Resminde Kurtuluş Savaşımız ve Milli Mücadelemize dair yapıtların gerçekleştirilmesinde önemli yer tutan "Şişli Atölyesi"nin oluşum ve üretim sürecinden bahsetti. Söz konusu süreçte meydana getirilen yapıtlardan örnekler paylaşan Bayer, Cumhuriyet döneminde devlet eliyle düzenlenen Zafer Bayramı Sergisi ile İnkılap Sergileri bağlamında Kurtuluş Savaşımızı ve Milli Mücadelemizi konu alan resimlerin tekar gündeme geldiğini örnekler üzerinden aktarırken, adı geçen sergilerle alakalı olarak dönemin yayın organlarında modern sanatı destekleyen aydın ve sanatçı kesim tarafından "güdümlü sanat" söyleminin oluşturularak sanat çevrelerinde "milli sanat" tartışmalarının da söz konusu olmaya başladığı yönünde tespitlerde bulundu.