Japon Sanatçılar Oriko Matsuzaki ve Masami Arai Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinde (Etkinlikler Üzerine..)

24.Kasım.2010

Japonya ve Türkiye arasında uzun yıllardan beri köklü ve samimi bir şekilde devam eden ilişkiler, 1999 depremi sonrasında AICAT’ın (Uluslararası Eğitim ve İşbirliği Derneği) girişimleriyle başlatılan Ruhun Gıdası projesi ile Kocaeli özelinde daha da yoğunlaşmıştır. Ruhun Gıdası Projesi, 1999 depreminin ardından depremzedelere destek olmak amacıylla, Japonyadan çok sayıda sanatçının eserlerini Değirmendere beldesine bağışlamalarını kapsayan bir projedir. Eserlerin sergilenmesi için bir müze inşası da kapsayan proje, müzenin tamamlanmasına rağmen başka amaçlarla kullanılması nedeniyle kesintiye uğramıştır. Ruhun Gıdası Koleksiyonunun 2008 yılında Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin girişimleriyle Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Müzesi Koleksiyonuna katılması ile başlayan Türk-Japon ilişkileri, çok sayıda yeni projeyle daha da gelişmiştir. Özellikle 2010 yılı Ocak ve Mart aylarında, Japon Kwansei Gakuin Üniversitesi öğrencilerinin Kocaeli Üniversitesini ziyaretiyle başlayan işbirliği ve kültürel etkileşim süreci, Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin Kawansei Gakuin Üniversitesini ziyaretleriyle devam etmiş, bu kapsamda çok sayıda proje üretilmiştir. Son günlerde ise Tokyo ve Kocaeli arasında eşzamanlı olarak etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinliklerden ilki, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden altı sanatçı ile Japonya’dan altı sanatçının katılımıyla açılan “Two East Together-İki Doğu Birlikte” sergisidir. Tokyo’nun İkebukuro bölgesindeki ‘B Gallery’de açılan sergiye fakültemizden Reşat Başar, Nevzat Atalay, Safiye Başar, Gökhan Ercan, Yasemin Sarı ve Ali Fuat Altın katıldılar. Sergiye katılan Japon sanatçılar ise, Haruki Sakuraba, Haruko Cho, Sho Shimane, Toshiharu Miki, Tadashi Hoshikawa, Kenji Yoshida idi. Kwansei Gakuin Üniversitesinde “Türkiye’de 1999 Depreminden Günümüze Dönüşüm” başlıklı bir panel de gerçekleştirilen Tokyo etkinliklerine karşılık, üniversitemizde ve kentimizde heykel sanatçıları Oriko Matsuzaki ve Masami Arai tarafından bir dizi etkinlik yapılması planlanmıştır. Bunlardan ilki 22 Kasım Pazartesi günü Güzel Sanatlar Fakültesinde yapılan “Ağaç Baskı Atölye Çalışması”, ikincisi 23 Kasım Salı günü saat 15.30’da Anıtpark Kampusu Konferans Salonunda yapılacak olan Oriko Matsuzaki ve Masai Arai’nin konuşmacı olarak katılacağı panel ve üçüncüsü de aynı gün saat 17.30’da Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Müzesi Sanat Galerisinde her iki sanatçının çalışmalarından oluşan “Ağacın Gözleri” başlıklı heykel sergisi olarak gerçekleşti.

1. -
2. -