"Çağdaş Sanatta Sivil Girişimler", Konuşmacı: Deniz Aygün
13-Şubat-2008-13:30
Asım Kocabıyık Konferans Salonu Borusan Kampüsü / Hereke

Sanatçı olarak var olmak için bir seçenek:

SANATÇI GİRİŞİMLERİ

Çağdaş sanatçı ve GalataPerform Program Sorumlusu Deniz Aygün, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hereke Borusan Kampusü Asım Kocabıyık Konferans Salonu'nda 13 Şubat 2008 Çarşamba saat 14.00'de bir söyleşi gerçekleştirecektir.

Aygün genç sanatçılarla okul sonrası hayalleri ile ilgili sohbet edecek ve sanatçı girişim oluşumları etrafında edindiği deneyimlerini aktaracaktır.

Deniz Aygün'ü izlemeye tüm öğretim elemanları ve öğrenciler davetlidir.

Sanat ve sanatçı için bir varoluş sorusu: "Sanatçı olarak, ürettiğim sanat yapıtıyla, nerede, nasıl, ne zaman var olabilirim?"

Sanat okullarını bitiren gençlerin, hayatlarını sanatçı olarak sürdürmek istemeleri ne anlama gelir?

Sanat bir kültür işidir. Hayatını kültüre, düşünceye, yaratmaya adayan bir genç için piyasa koşullarında varolmaya çalışmak zorlu bir mücadeledir. Okullarda sanatsal bakımdan kendini donatan ve okul koşulları içinde sanatçı kimliğini taşımaya başlayan genç sanatçı, mezun olduğunda, gerçek hayatta elindeki bu meslekle nasıl geçineceğini bilemez.

Kendini sanatçı olarak dev aynasında görme riskinin yanı sıra ticari koşullara alışmak yıllar alır. Bu süre içinde de genelde büyük bir enerji kaybedilir. Gençliğin yaratıcı, taze, asi dinamikleri, hayatın yavan zorunlulukları arasından sönüp gider. Dışarıda sanatçı olarak hangi kurumlara ve oluşumlara eklemlenebileceğini bilemez.

Eserlerinin içeriği ile uğraşmayı bir kenara bırakıp, onun hangi koşullarda, ne zaman, ve nasıl diğer insanlarla buluşabileceğini araştırmak gerekiyor bu noktada. Alternatifler neler olabilir? Elimizde neler var? Ticari galeriler, devlet galerileri, banka galerileri, bienaller, dergiler, kitaplar…

Sanat eserlerinin bütün bu alanlarda yaşamaları olanaklı. Ama bu kurumlara girmek hiç de kolay değildir. Genelde zaman alan kişisel ilişkilerin sonucunda, yavaş yavaş gelişir. Çok verimli ve üretken çalışan bir genç sanatçının eserlerini sık sık, taze taze seyirciyle buluşturmaya gereksinimi vardır. Bunu yapmak için son yıllarda Türkiye'de sanatçılar plastik sanatlar, gösteri sanatları ve yazın alanlarında kendi işlerini taze taze hayata sokabilecekleri, hayatla diyalogu biran önce başlatabilecekleri ortamlar hazırladılar: bu bir galeri, bir yeraltı tiyatrosu, bir çatı katında bir müzik stüdyosu, fotokopiyle dağıtılan bir dergi, mekandan mekana taşınan bir el arabası, iki metrekarelik bir dükkancık, internette kurulan bir bienal gibi pek çok çözüm üretildi son yıllarda. Sanatçılar gitgide bu oluşumların etrafında toplanmaya başladılar. Bunlara genel olarak "sanatçı girişimleri" dendi.

Çağdaş sanatçı ve GalataPerform Program Sorumlusu Deniz Aygün, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde yapacağı söyleşide, genç sanatçılarla okul sonrası hayalleri ile ilgili sohbet edecek. Onlarla sanatçı girişimleri çerçevesi etrafında kendi deneyimlerini aktaracak.

www.lebriz.com/denizaygun, denizayg@yahoo.com

1. -