Öğr. Gör. Zekeriya Erdinç'ten Fakültemizde Sanatsal Performans
12-Kasım-2017-
Anıtpark Kampüsü

Fakültemiz Heykel Bölümü öğretim görevlisi Zekeriya Erdinç’in geliştirdiği proje kapsamında, Fakülte bahçesine redüktörlü elektrik motoruyla çalışan bir düzenek yerleştirildi. Kinetik heykel türünde tanımlanan bu çalışmaya Fakülte öğrencileri ve öğretim elemanları büyük ilgi ve katılım gösterdiler.

Fakülte bahçesine kurulan düzenek içinde yaklaşık 500 metre uzunluğunda ve tek parçadan oluşan bir ip devir daim oldu. İpin bir kısmı sık aralıklarla iki tambur üzerine sarılarak katılımcıların resim yapabileceği bir düzlem oluşturdu; arta kalan kısmı ise dış mekanın muhtelif yerlerine sabitlenen 12 adet hareketli makaranın arasından geçip bahçeyi enine boyuna zikzaklar çizerek kat ettti.

Fakültemiz öğrencileri ve öğretim elemanları, ipin düzlem oluşturan kısmına sprey boyalarla resim yaptılar. Düzleme yapılan resim, mekanizma harekete geçtiğinde bozulan, ip devrini tamamlandığında ise tekrar belirginleşen görünümler aldı. Yapılan resim, çizgiler halinde boşluğa yayıldı ve havada bir renk trafiği yarattı. Katılımcılar, birinci boyuta ait çizginin hareket kazandığında düzleme ve ardından hacme dönüşebildiğine, dolayısıyla boyutlar arasında gezinebilen fraktal gücüne şahit oldular. Bu bağlamda performans, izleyiciyi yapıtla sadece zihinsel boyutta iletişim kurduran sanatsal yaklaşımın dışına taştı. Yapıt, resim ve heykel olmak üzere disiplinlerarası mizacıyla izleyiciyi interaktif eylemin etkin bir parçasına dönüştürdü, dolayısıyla katılımcıları izleyici olmaktan çıkarıp etkin bir sanatçı tavrı sergilemeye çağırdı.

Yaklaşık iki saat süren performansın sonunda etkinliğe katılanların ortaklaşa yaptığı resmi taşıyan ip, 110 cm x 140 cm boyutlarında bir şasiye gerildi ve interaktif eylemin anısı olarak duvarda sergilenecek formunu aldı.

Performans ile ilgili videoya https://youtu.be/J2GX2f9sNio linkinden ulaşılabilir.

1. https://youtu.be/J2GX2f9sNio