90’lı Yılların En Çok Tartışılan Oyunlarından Biri Olan Oleanna, 20 Yıl Sonra Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Tekrar Sahnede
29-Mart-2013-18:00
Atölye Deneme Sahnesi

Dünya Prömiyerini 1993 yılında Harold Pinter’in yaptığı Oleanna, 20 yıl sonra Güzel Sanatlar Fakültesi Atölye Deneme Sahnesi'nde seyirciyle buluşuyor. David Mamet’in yazıp Filiz Ofluoğlu ve Ali Neyzi çevirdiği oyun İhsan Ata yönetiminde sahneye taşınıyor. Doksanların en tartışmalı oyunlarından biri olan Oleanna’da, mesleğine sevgiyle bağlanmış Profesör John ile sosyal statü peşinde koşan ve bunu yaparken kullanabileceği tüm yolları deneyen Carol’ın iktidar savaşı ele alınıyor. Hatalı ve bozuk olan insanlar arasında insani boyutta bir iletişim kurulmasını engelleyen hatta böyle bir çabayı suç sayan yasalar ve yönetmelikler o toplumu yöneten “Modern Tanrılar” tarafından yönetiliyor.

Çağdaş ABD yazarı David Mamet’in 1992 yılında yazdığı son oyunu Oleanna, ilk bakışta bir öğretmenin trajedisi, feminist bir oyun, öğretmen öğrenci ilişkisindeki düzensizlikler, Amerikan adalet sisteminin bir eleştirisi gibi çeşitli boyutlarda değerlendirilse de Mamet’in vurgulamak istediği asıl nokta kapitalist sistem içerisinde hiç kimsenin güvende olmadığıdır. Yazar Birleşik Devletlerde insan ilişkilerini düzenleyen yasaların bir eleştirisini yapmakta ve mahkemede 12 kişiden oluşan jürinin yerine seyirciyi koymaktadır.
Olcay Karakaplan ve Erçin Arslan’ın rol aldığı oyunun sahne tasarımı Murat Şimşek’e, fotoğraf ve video çekimleri Fatma Tuğçe Azar’a, Afiş ve Fragman tasarımı ise Ümit Özbek’e ait.

Oyun ilk olarak 29 Mart tarihinde Saat: 18.00’de Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü, 4. Kattaki Atölye Deneme Sahnesinde sahnelenecek.

Metin: David Mamet
Çeviri: Ali Neyzi, Filiz Ofluoğlu