“AB ve Türkiye’deki Üniversite Müzeleri İçin Yeni Perspektifler” Uluslararası Konferansı
7-Kasım-2012--
Anıtpark Yerleşkesi

7-9 Kasım 2012 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Anıtpark Yerleşkesi’nde koordinatörlüğünü Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Müzesi Müdürü ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. A. Sultan Karaoğlu ile Kocaeli Üniversitesi Proje Birimi'nden Doç. Dr. Özcan Gündoğdu'nun yürüttüğü, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) “Sivil Toplum Hizmeti: AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog: Müzeler Hibe Programı” dahilinde geliştirilen “Avrupa Birliği Ülkelerinde ve Türkiye’de Üniversite Müzeleri” projesi kapsamında uluslararası bir konferans düzenleniyor. Proje ortaklarından Strasbourg Üniversitesi ile proje koordinatörleri, Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları ve öğrencilerinden oluşan bir ekip tarafından organize edilen konferansın teması, “AB ve Türkiye’deki Üniversite Müzeleri İçin Yeni Perspektifler” olarak belirlendi.

7 Kasım 2012 tarihinde, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Ş. Komsuoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı’ndan Dr. Fahri Atasoy, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. M. Reşat Başar ile Padua Üniversitesi’nden Universium Başkanı Sofia Talas’ın konuşmalarıyla gerçekleşecek açılış töreninin ardından, proje koordinatörleri Yrd. Doç. Sultan Karaoğlu, Doç. Dr. Özcan Gündoğdu ile proje ortaklarından Strasbourg Üniversitesi’ni temsilen Dr. Sebastian Soubiran, “Museuni” projesi hakkında bilgi içeren sunumlar yapacaklar.

Paris Doğal Tarih Müzesi’nden Prof. Michel Van Praët’nin açılış konuşmasının ardından başlayacak ilk oturumun teması, “Erişebilirlik, Görünürlük, Dijitalizasyon ve Sergileme”. Bu oturumda Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nden Dr. Tuğba Tanyeri , Hollanda Akademik Miras Kurumu’ndan koordinatör Esther Boeles, Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Müge Artar, Strasbourg Üniversitesi’nden Dr. Sébastian Soubiran, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. M. Reşat Başar, Japonya Uluslararası Eğitim ve Öğretim Derneği’nden direktör Yoshikazu Nakahama bildiri sunacaklar.

Konferansın ikinci gününde gerçekleşecek oturumun teması, “Yönetim, Dokümantasyon, Koruma/Depolama”. Bu oturumda bildiri sunacak katılımcılar arasında, proje ortaklarından Strasbourg Üniversitesi’ni temsilen Delphine Issenmann, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Nevra Erturk, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden Mahmut Aydın, Amsterdam Üniversitesi, Özel Koleksiyondan sorumlu başkan yardımcısı Marike von Roon, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Murat Çakan ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden Aziz Ünal yer alacak. Konferansın son gününde gerçekleşecek oturumun teması ise “Eğitim, Araştırma ve Öğretim”. Bu oturumda Almanya’dan Humboldt-Universität’ı temsilen Jochen Henning, İstanbul Modern Müzesi’nden Neslihan Varol, Ukrayna Ulusal Teknoloji Universitesi Politeknik Müzesi’nden Natalia Pyzarevska, Belçika “Libre de Bruxelles Üniversitesi”nden Nathalie Nyst, İspanya Valencia Üniversitesi’nden Pedro Ruiz-Castell, Paris Üniversitesi Bilim Tarihi ve Sosyolojisi biriminden Prof. Soraya Boudia konuşma yapacaklar.

Üçüncü oturumun ardından, “Üniversite Müzeleri ve Koleksiyonlarının Sürdürülebilirliği”nin tartışılacağı “Yuvarlak Masa” toplantısında, Lisbon Üniversitesi’nden Marta Lourenco, Türkiye’den “Sanat ve Restorasyon”dan Celal Küçük, Strasbourg Üniversitesi ‘ni temsilen ve ayrıca UMAC başkanı Hugues Dreyssé, Padua Üniversitesi’nden Universium Başkanı Sofia Talas söz alacaklar. Konferans, tüm katılımcıların dahil olduğu genel bir değerlendirmenin ardından sona erecek.

Son
Daha fazla bilgi edinmek veya destek ve katkılarınız için Proje Koordinatörleri Yrd. Doç. A.Sultan Karaoğlu’na: veya Doç. Dr. Özcan Gündoğdu’ya: aşağıdaki iletişim bilgilerinden ulaşabilirsiniz.

İletişim:
Adres: Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Müzesi, Kocaeli Üniversitesi Anıtpark Yerleşkesi, Atatürk Bulvarı, 41300 İzmit/KOCAELİ
Telefon: 0262 303 43 60
E-Posta: muze@kocaeli.edu.tr, sultan.karaoglu@gmail.com, o.gundo@gmail.com