SAHNE SANATLARI BÖLÜMܒNDEN 2010 YILININ İLK BÜYÜK OYUNU: “ASİYE NASIL KURTULUR?”
2-Nisan-2010-18:00
Atölye Sahnesi, Hereke Yerleşkesi

Sahne Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencileri, 2009-2010 yılı eğitim döneminde, “Sahne Uygulamasına Giriş” dersi kapsamında Vasıf Öngören’in “Asiye Nasıl Kurtulur?” oyununu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu oyuncusu ve öğretim görevlisi Veysel Berikan’ın yönetimiyle sahneliyor.

Dramatik Yazarlık, Oyunculuk ve Sahne Tasarımı Anasanat Dalı öğrencilerinin görev aldıkları oyun 2 Nisan’da, Hereke Marshall Yerleşkesi’nde, bölümün kendi sahnesinde izleyiciyle buluşacak. Saat 18’de ilk gösterimi yapılacak oyunun, her Cuma aynı saatte sergilenmesi öngörülüyor.

2006 yılından itibaren, her yıl 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nden başlayıp yıl sonuna kadar uzanan bir süreçte, yıl içinde hazırlanan okuma tiyatroları, kısa oyunlar ve büyük oyunlarını sergileyen Bölüm, böylece hem öğrencilerinin yaratılarını halka açmakta, hem de kentteki tiyatro kültürünü güçlendirmektedir. (*)

Oyunun yazarı ve “Epik tiyatro” kuramının Türkiye'deki en önemli temsilcilerinden olan Vasıf Öngören, 1938 yılında Kütahya Tavşanlı’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Jeofizik Bölümü’ne girdi. Öğrenimini yarıda bırakarak Almanya'ya gitti. Batı ve Doğu Almanya’da beş yıl epik tiyatro öğrenimi gördü. Berliner Ensemble’da görev yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra, Ankara ve İstanbul tiyatrolarında oyunculuk yaptı. Ankara Birlik Tiyatrosu’nu kurdu. “Asiye Nasıl Kurtulur?” oyunuyla tanındı. 1984 yılında. Almanya'da geçirdiği bir kalp krizi sonucu, yaşamını kaybetti. Yazarın diğer oyunları: Almanya Defteri, Oyun Nasıl Oynanmalı, Zengin Mutfağı.

Yönetmen Veysel Berikan, oyuna yaklaşımını şöyle açıklıyor: “Bilgini, ahlakını, zekanı, arkadaşını, kızını, etini satmak, tek var oluş ilkesi olarak kafalara sokulmuş. İnsanlar için değil, kendi varlığını sürdürebilmek için, yani ne olursa olsun, ne pahasına olursa olsun sat!”

Öngören bize bu sistem içindeyken kurtuluşun (insanca bir kurtuluşun) mümkün olmadığını gösterir. Nasıl olursa olsun, hangi çareyi denerse denesin, Asiye mutlu olamayacaktır. Yazılışının üzerinden onca yıl geçmiş olmasına rağmen, bugünü tüm gerçekliğiyle kucaklayan oyun, Nisan ayı içinde, 2-9-16-22 Nisan tarihlerinde, saat 18’de, Sahne Sanatları Bölümü’nün Hereke’deki Atölye Sahnesi’nde görülebilir.

İyi seyirler…

(*) Yıllara Göre Sahne Sanatları Bölümü’nün Etkinlikleri:

2006-2007:
Forum: “Kocaeli’de Tiyatro Yaşamı”
İlk Adımlar (Oyunculuk Etüdleri, Yöneten: Varlam Nikoladze)
Okuma Tiyatrosu (5 Kısa Oyun, Yöneten : Zeynep Kankonde)
Mask Sergisi (Sahne Tasarımı Anasanat Dalı Öğrencileri)
2007-2008:
Okuma Tiyatrosu (5 Kısa Oyun, Yönetenler: Zeynep Kankonde-Doç. Dr. Sema Göktaş)
Biraz Gelir misiniz? (Yazan: Aziz Nesin, Yöneten: Doç. Dr. Sema Göktaş)
2008-2009:
Ulusal Oyun Yazarlığı Sempozyumu (27-28 Şubat, Derbent)