DÜNYA KUKLA GÜNÜ KUTLAMASI
19-Mart-2010-13:00
Asım Kocabıyık Konferans Salonu

Dünya Kukla Günü kutlamaları bu yıl Kocaeli Ünv. Güzel Sanatlar Fakültesi Hereke Borusan Kampüsünde, UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ve Karagöz sanatçısı Tacettin Diker, UNİMA İstanbul Başkanı Erdinç Demiray ve Genel Sekreteri Alpay Ekler'in katılımıyla gerçekleştirilecektir. KOUKLA(Kocaeli Ünv. Kukla Klübü) ve UNİMA İstanbul ortaklığıyla hazırlanan etkinliğimize hepiniz davetlisiniz...

PROGRAM :

YER: Asım Kocabıyık Konferans Salonu

13:00 Dekanlık önünden Marshall Kampüsüne kuklalar eşliğinde toplu yürüyüş ve basın açıklaması

14:00 Karagöz Sanatçısı Tacettin Diker belgeseli

15:00 Tacettin Diker Söyleşisi

TACETTİN DİKER

1923, İstanbul doğumludur. İstanbul Erkek Lisesi mezunu olan sanatçı, geleneksel seyirlik oyun çalışmalarına 1940'lı yıllarda halk odaları ve halk evlerinde başladı. Kültür Bakanlığı'nın Türk Kültürü'ne hizmet Vakfı'nda, İstanbul üniversitesi Edebiyat Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü'nde ve Çocuk Vakfı'nda açılan "Karagöz Yapım ve Oynatım" kurslarını yönetti. İstanbul Festivali, Habitat II ve 24. Dünya Uluslararası Tiyatro Kuruluşları Kongresi gibi önemli etkinliklerle birlikte Türkiye'nin farklı bölgelerinde çalışmalarına devam etti. "Ah Karagöz Vah Karagöz" adlı oyunda Karagöz'ü misafir sanatçı olarak oynatan Diker, Türkiye'deki çalışmalarının yanı sıra Almanya, Fransa, hollanda, İtalya, Yunanistan, avusturya ve İngiltere'de turnelere katılmıştır. Sanatçı 30 yılı aşkın süredir Akbank Karagöz ve Kukla Tiyatrosu'nda görev yapmaktadır.

36 yıldır Akbank Karagöz ve Kukla Tiyatrosu'nda gösterilerini sergileyen 87 yaşındaki büyük usta Tacettin Diker, Âşık Şeref Taşlıova, Karagöz sanatçıları Metin Özlen ve Orhan Kurt, Çam Düdüğü yapımcısı ve icracısı Hayri Dev, Keçe Ustası Mehmet Girgiç ve Çini Ustası Sıtkı Olçar'a 2008 yılının "Yaşayan İnsan Hazinesi" unvanı verildi.

Unesco tarafından 2003 yılında kabul edilen, Türkiye'nin de 2006 yılında taraf olduğu "Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi" kapsamında kültürel mirasın belli unsurlarını yeniden oluşturmak ve yorumlamak açısından gerekli bilgi ve beceriye yüksek düzeyde sahip olan 7 sanatçı ve zanaatkâr belirlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen "Somut Olmayan Kültürel Miras" çalışmaları kapsamında yürütülen çalışmalarda, ustalığını 10 yıldır icra eden, sanatını usta-çırak ilişkisi ile öğrenmiş olan, bilgi ve becerisini üstünlükle uygulayan, konusunda ender bulunan bilgiye sahip, kişi veya grubun yaptığı işe kendini adamış olması, kişi veya grubun bilgi ve becerisini geliştirme yeteneğine sahip bulunması ve bunları aktarma yeteneğine sahip olması gibi ölçüler doğrultusunda isimler tespit edildi.

Tacettin Diker, 14 Ocak 2010 tarihinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen törenle plaketini aldı.

1. -
2. -