Karma Sergi; -Üniversiteler Mültecileri Anlatıyor-
18-Aralık-2009-17:00
Büyük Galeri - Umuttepe

BM ve güzel sanatlar fakülteleri mülteciler için işbirliği yapıyor...

Üniversiteli genç sanatçılar mülteci olmanın anlamını sanatla anlatıyor. Türkiye’nin değişik bölgelerinden 10 üniversitenin güzel sanatlar fakültelerinin katıldığı proje çerçevesinde üretilen eserler, 9 - 16 Kasım 2009 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen bir sergi ile sanatseverlerin beğenisine sunulmuştur. Bu sergi 18 Aralık 2009 – 15 Ocak 2010 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesindeki Büyük Galeri mekanlarında sergilenecektir.

Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen projeyi 2008 akademik yılının başında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilciliği başlattı. Başkent, Bilkent, Doğuş, Erciyes, Gazi, Mersin, Mimar Sinan, Kocaeli, Süleyman Demirel, ve Maltepe Üniversiteleri’nin güzel sanatlar fakültelerinin katılımıyla hayata geçirilen proje 2009 yılının yaz aylarında sonuçlandı. Mültecilik konusunda toplumsal farkındalık sağlamak amacıyla gerçektirilen proje çerçevesinde üretilen sanat eserleri sığınmacılarla dayanışma ve misafirperverlik temalarını işliyor.

Projenin bir başka amacının, geleceğin sanatçılarına mültecilik konusunda duyarlılık kazandırmak olduğunu belirten UNHCR yetkilileri “Mülteci olmanın zorluğunu kamuoyuna tarih boyunca en iyi şekilde sanatçılar anlatmışlardır”dediler.

Projeye katılan üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinde konuya ilgi duyan öğrenciler öğretim üyelerinin de yönlendirmesiyle, resim, animasyon, heykel, fotoğraf, karikatür, poster, kısa film ve drama alanlarında çok değerli eserler ortaya çıkarttılar. UNHCR bu eserleri, Cenevre’deki Genel Merkezi ile de paylaşacaktır. UNHCR, genç Türk sanatçılarının eserlerinin, tüm dünyada mülteciliğin tanıtılmasında kullanılabileceğini ümit etmektedir.

UNHCR, bu eserleri Ankara’daki Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden sonra, diğer üniversitelerde de sergileyecektir. Projeye katılan tüm üniversitelere, fakültelere, öğretim üyelerine ve değerli sanatçı öğrencilere teşekkür ederiz. Ayrıca sanat galerilerinin kapılarını bu insani projeye açan Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne de müteşekkiriz.

Sergilenecek çalışmaların fotoğraflarını site.mynet.com/unhcr.uni_faproject adlı sitede bulabilirsiniz.

Aşağıda ayrıntıları bildirilen sergi açılışına değerli medyamızı davet etmekten mutluluk duyuyoruz.

Saygılarımızla,
UNHCR

Sergi; Üniversiteler Mültecileri Anlatıyor 18 Aralık 2009 – 15 Ocak 2010
Açılış Kokteyli; 18 Aralık 2009, Cuma, Saat 17;00