“MARTI”, 2 Haziran'da İzmit'te
2-Haziran-2009-20:00
İzmit Süleyman Demirel Kültür Merkezi

Sahne Sanatları Bölümünün bu yıl hazırladığı, bölüm öğretim elemanlarından David Nikoladze tarafından yönetilen, Anton Çekhov’un ölümsüz yapıtı “Martı” 2 Haziran’da saat 20.00’de Süleyman Demirel Kültür Merkezi Büyük Salon’da sergileniyor…

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümüne bağlı olarak Hereke’de açılan Sahne Sanatları Bölümü Atölye Sahnesi’nde, ilk olarak geçen yıl Sema Göktaş’ın yönettiği Aziz Nesin’in “Biraz Gelir misiniz” adlı yapıtının ardından, şimdi de David Nikoladze’nin yönettiği Çekhov’un “Martı”sı sahneleniyor. Hayattan bıkmış insanların trajedisi de diyebileceğimiz “Martı”, toplum ve birey arasındaki çelişkileri, kapalı bir toplum yapısını ve bundan doğan sıra dışı eğilimleri, ayrıca çıkar ilişkilerinin bireysel yaşamlar üzerinde yarattığı hasarları anlatıyor.

Martı’nın dramaturgisi yine yönetmen David Nikoladze’ye ait. Ersin Çakmak ve Ceren Cevahir yönetmen yardımcısı, Alkan Akbulut ve Aslı Türkmen dekor tasarımı, Dilek Kaplan ve Ayşegül Ercan kostüm tasarımı, Gizem Özdengelen aksesuar, Uğur Oktan ışık tasarımı, Nergis Gündoğdu müzik-efekt, Kübra Kaptan afiş tasarımı, Ersin Çakmak broşür tasarımı ve Cenk Gündoğdu basınla ilişkiler görevleriyle karşımızda. Oyun fotoğrafları Hami Özsomar tarafından çekildi. Rol dağılımı ise şöyle: Cansın Bezircilioğlu (Nina), Caner Arıkan (Treplev), Betül Efe (Arkadina), İlter Kapıcı (Sorin), Nergiz Acar (Polina Andreyevna), Ayşen Gürlek (Maşa), Çağdaş Ataman (Şamrayev), H. Emre Koç (Trigorin), M. Onur Kocabaş (Dorn) ve B. Talha Kaya (Medvedenko).

Kocaeli Üniversitesi Atölye Sahnesi Topluluğu, 2006’da kurulan Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümünün öğrencilerinden oluşuyor. Oyunlar, Sahne Uygulaması derslerinde, dersin öğretim elemanının ve Dramatik Yazarlık, Oyunculuk ve Sahne Tasarımı öğrencilerinin çalışmalarıyla çıkarılıyor. Oyun seçiminde ve yorumunda, eğitime ve gösteriye ilişkin amaç ve niteliklerin dengesi gözetiliyor; ayrıca Sahne Sanatları Bölümünün Hereke’de bulunan 100 kişilik Atölye Sahnesi’nin deneysel çalışmalara uygun atmosferinin olanakları da göz önünde bulunduruluyor.

Oyun, 27 nisan 19.00'da Kocaeli Üniversitesi Atölye Sahnesi’nde (Hereke) herkese açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan ilk gösteriminin ardından, her hafta Cuma günü 19.00’da kendi sahnesinde sergilenmeye devam edecek; ayrıca İzmit’te de gösterilecek.

1. -
2. -