‘Diyaloglar Arasındaki Sınır’ - Sergi

KEMAL KARA RESİM SERGİSİ

‘Diyaloglar Arasındaki Sınır’

Ressam Kemal Kara
20 Nisan – 10 Mayıs 2009 tarihlerinde KOÜ,GSF-KORİDOR SANAT GALERİSİ.
‘Diyaloglar Arasındaki Sınır’ adı altında tuval üzerine karışık teknik resimleri ile bizleri buluşturuyor.

Kemal Kara’nın resimlerindeki imgelerin çağrışımları hafızanın ve bilinçaltının derinlerindeki anı yansıtıyor olabilir, çalışma yöntemi ise kurgu ve doğaçlamanın birlikteliği ile oluşmaktadır.

Bellek ve iç dünya öznel kodlarıyla kendi imgelerini üretir, imgeler ise doğaçlama tekniği ve bilinçaltının desteği ile içgüdüsel olarak üreyebilirler . Nesne'nin doğasına dışarıdan bakarak gözleyen akıl ve göz yerine, onun içinde olmak ve bütünün bir parçası haline gelmek için seçilen doğaçlama tekniği, ressamın imgesel kurgusu ile birleşir. İmge yerleştirildiği alan içinde kavramlarını ve tüm çağrışımlarını oluşturur. Burada ressamın kavramsal dünyası ile boyanın çevrilemez kendi dili yeni bir örgütlenme içine girerler.Önemli olan uyumlu veya uyumsuz. görünenin çok çağrışımlı bir metaforlar toplamı olmasıdır. Sanat yapıtında yerleştirme, yenilenmek ve dönüşmek zorunluluğuyla bir araya getirme ve bir yığın seçimle zihinsel kurgu her an vardır ve boyanın rengi, dokusu simgesel çağrışımlı olarak da kullanılabilir. Bunu açıkça Kemal Kara’nın resimlerinde görmek mümkündür.

Diyaloglar Arasındaki Sınır serüveninde sınırsallığın varolmadığını bilmemize rağmen ressamın tuvaline çektiği bir çizgi ile bildiğimizi unutuverir,açıkçası bir başkasının anına hiç çekinmeden ortak oluveririz. Resim sanatı, ressamın imgelemsel / düşlemsel olanı maddileştirdiği ve kendisine yandaş aradığı bir tasarıdır. İşte bunun tipik bir
kanıtıdır sınır.

Günümüzdeki sanat etkinliklerinin temel özelliği toplumsal hareketlere bağlı olarak gösterdiği değişikliklerdir. Sanatçının başlığından, sanatın bağımsız üretilişine ve Çağdaş Türk Resim Sanatının hangi alanlarda yapıt ürettiğine dair ipucu bulmak da olasıdır. Sanatçı eserlerinde, yaşadığı güncel, kendi konumuna ve durumlara ilişkin saptamaların ve göstergelerin ağırlık kazandığı yapıtlarında, kişisel deneyimlerden beslenen anlık konuları irdeliyor ve bizlerle paylaşıyor.

Koridor Sanat Galerisi
Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hereke / Kocaeli
Hafta içi 10.00-18.00 açık olup,Cumartesi Pazar Kapalıdır.

1. -
2. -