Çağdaş Yapıt-Yeni Arkeoloji
5-Mart-2009-17:30
Prof.Dr.Baki Komsuoğlu Sanat Galerisi, Anıtpark Yerleşkesi, İzmit

Türk ve Japon heykel sanatçıları, 17 Ağustos 1999’da, merkezi Gölcük ve Adapazarı olan ve neredeyse tüm Marmara Bölgesini etkileyen depremin acısını azaltmak için çok özel ve değerli üretimlerini kentimize sunmuşlardı: Eserlerini...
Uluslararası Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumuyla ülke sınırları dışında da tanınan bir belde haline gelen Değirmendere, 17 Ağustos’tan sonra Japonya’nın Kobe kentiyle özdeşleştirilmişti. İnsani yardımların dışında, beldede bir müze inşası da planlanmış, “Çağdaş Yapıt-Yeni Arkeoloji” başlıklı bu sergide izleyeceğiniz eserler de, Türk-Japon Heykeltraşlar Derneği aracılığıyla, söz konusu müze tamamlandığında sergilenmek üzere beldeye bağışlanmıştı. Bağışlanan toplam 18 eserin müzenin yapımı süresince Büyükşehir Belediyesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi fuayesinde sergilenmesine karar verilmişti.
Ancak, müzenin tamamlanmasının üzerinden yıllar geçmesine karşın eserler bağışlandıkları mekana yerleştirilemedi, Süleyman Demirel Kültür Merkezi fuayesinde her türlü müdahaleye açık biçimde sergilenmeye devam edildi. Bu süre zarfında bazı eserler hasar gördü, bazı eserler de ne yazık ki kayboldu. Kentimize ayrıcalık kazandıran bu 18 eserin ilk etapta 9 tanesine ulaşılabildi, ısrarlı aramalar sonucunda ise bu sayı ancak 13’e çıkarılabildi.
Uzun süren bir arkeolojik (!) çalışmanın ardından Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğretim elemanlarının tamirini gerçekleştirdiği bu eserler, çağdaş Türk ve Japon heykel sanatının en önemli örnekleri olarak değerlendirilebilir.
Kocaeli’nin sanat birikimine çok önemli katkısı olduğuna inandığımız bu eserlerin, kuruluş çalışmalarını başlattığımız, çok kısa bir süre içinde 70’i aşkın resim ve heykel koleksiyonuna sahip olan, üniversitemizin Çağdaş Sanat Müzesi aracılığıyla bu kente yeniden kazandırılmasının, bilimsel ve akademik anlamda zaten çok güçlü olan üniversite-kent işbirliğini sanatsal anlamda da güçlendireceğine yürekten inanıyoruz.
Prof. M. Reşat Başar

1. -